DFTA

 

Dutch field target association

Waarom lid worden van de DFTA?

De DFTA is de overkoepelende organisatie van (Hunter) Field Target Schutters van Nederland, en als zodanig erkend door de KNSA. Vaak krijgen we de vraag "waarom zou ik als (H)FT-schutter lid worden van de DFTA?".

Promotie van onze schietsportdiscipline

Om te beginnen zijn we zelf ook schutters, en willen wij graag onze sport kunnen beoefenen. Liefst op zoveel mogelijk plekken in Nederland, zodat ook anderen kunnen ervaren hoe leuk het is om (H)FT te schieten. Vandaar dat wij er alles aan doen om het aantal verenigingen waar je (H)FT kunt schieten, te verhogen. Bijvoorbeeld door bij geÔnteresseerde verenigingen een demo/kennismakingsdag te organiseren en met het bestuur in gesprek gaan om mogelijkheden toe te lichten. Startende verenigingen kunnen we op gang helpen door ze bijvoorbeeld onze doeltjes uit te lenen en/of ze bij onze sponsors in te laten kopen waarbij wij financiŽle ondersteuning bieden. Idem voor kratten voor loodopvang. Dit geeft de startende vereniging de mogelijkheid met (H)FT te beginnen, zonder al te hoge aanvangskosten.  Verder bieden wij onze expertise betreffende inrichting van de banen, veiligheid, eventueel organiseren van wedstrijden en ook handjes om te helpen. Alles uiteraard als maatwerk en in onderling overleg.

Ook voor de individuele schutter is dit interessant. Immers, hoe meer verenigingen er zijn waar je (H)FT wedstrijden kunt schieten, hoe afwisselender en uitdagender het wordt. En als je kunt kiezen welke wedstrijden je bezoekt in plaats van dat je het hele land door moet, scheelt het ook nog eens in reisafstand.

En nu even concreet: de nu florerende clubs in Schalkhaar en Woerden zijn van start gegaan met leendoeltjes van de DFTA. Door het organiseren van wedstrijden komen er inkomsten binnen, waardoor de verenigingen na een of twee jaar in staat zijn eigen doeltjes aan te schaffen. In Helmond was er in 2014 een gebrek aan leden die de wedstrijdleiding op zich wilden nemen. De DFTA heeft die taken een jaar lang over genomen, en daarmee voorkomen dat Helmond als (ook internationaal) belangrijke (H)FT-locatie zou verdwijnen. En meer recent zijn ook Wanneperveen en Molenvoort in Wachtum van start gegaan, ook zij met leendoeltjes van de DFTA.

Belangenbehartiging

Verder zorgen wij voor de belangenbehartiging van de (H)FT schutters richting KNSA en wettelijke instanties. Als Field Target discipline nemen wij namelijk een bijzondere positie in de schietsport in. Want, wij schieten namelijk in de buitenlucht. En ook nog eens niet op roosjes, maar op klapdoeltjes. Zoals met alle andere uitzonderingen in sportbeoefening lopen wij daarmee het risico geen, of te weinig, aandacht te krijgen of zelfs geŽlimineerd te worden. In de schietsport geldt dat zeker op het moment dat er zich weer een (vuur)wapencalamiteit heeft voorgedaan. Hoe groter de Field Target discipline is in (geregistreerd) aantal schutters, hoe groter de aandacht die we mogen vragen aan de ons overkoepelende KNSA en via deze ook aan de wet- en regelgever. Als concreet resultaat: in de nieuwe Circulaire Wapens en Munitie blijft de luchtschietsport volledig buiten schot. Dit had, als er geen goed en veelvuldig overleg met de minister was geweest, heel anders kunnen zijn. Samen zijn we dus sterk, en door groei kunnen we sterker worden. Dit alleen al is een goede reden om lid te worden van de DFTA.

En verder?

Wat heeft u verder aan een lidmaatschap bij de DFTA? Een paar voorbeelden.
Als lid van de DFTA ...

 • bent u, via het lidmaatschap KNSA, automatisch WA-verzekerd tijdens schietsportevenementen, zowel in binnen- als buitenland
 • kunt u deelnemen aan het Nationaal Kampioenschap voor Field Target en Hunter Field Target
 • krijgt u korting bij aanschaf van artikelen bij onze sponsoren
 • kunt u (bij voldoende resultaat in de wedstrijden) als afgevaardigde in het nationaal team deelnemen aan internationale wedstrijden

De DFTA neemt via haar reguliere vertegenwoordiger ook namens haar leden contact op met de KNSA als er vragen, klachten of voorstellen zijn. Dit om te voorkomen dat de belangen van het individuele lid onvoldoende aandacht krijgt.

Voorwaarden omtrent het lidmaatschap.

 1. de contributie bedraagt 37,50 euro per jaar
 2. inschrijvingskosten voor nieuwe leden 10 euro
 3. alle DFTA leden dienen lid te zijn van de KNSA of worden door ons ingeschreven bij de KNSA (42,50 euro per jaar)
 4. Verklaring Omtrent Gedrag, digitaal aan te vragen, of op het Gemeentehuis, te regelen via de DFTA
 5. geldig legitimatiebewijs, dit ter goedkeuring van de ballotagecommissie en na betaling van de contributie bent u toegelaten als lid
 6. automatische incasso van de contributie

Voor schutters tot en met 20 jaar gelden lagere bedragen

Tot en met het jaar waarin je 18 wordt ...

 1. betaal je 15 euro contributie per jaar, en je betaalt geen inschrijfkosten
 2. als je via ons lid wordt van de KNSA, betaal je daarvoor 17 euro per jaar, eveneens zonder inschrijfkosten
 3. en, als 15 of jonger bent, heb je geen VOG nodig 

En vanaf je 18e tot en met het jaar waarin je 21 wordt:

 1. betaal je 15 euro contributie per jaar, en je betaalt geen inschrijfkosten
 2. als je via ons lid wordt van de KNSA, betaal je daarvoor 22 euro per jaar, eveneens zonder inschrijfkosten

Hoe lid worden?

Voordat aspirantleden lid worden, willen we ze eerst een keer gezien en gesproken hebben. Wil je lid worden, kom dan naar een een wedstrijd of een oefendag. En doe vooral mee! En als je er toch bent, spreek dan iemand van het DFTA-bestuur aan, en maak kennis. Nadat je geen vreemde meer bent, kun je contact opnemen met het secretariaat via info@dfta.nl over het lidmaatschap. Het secretariaat zal je dan vragen om een ingevuld inschrijfformulier en je vertellen hoe je het beste een VOG kunt aanvragen.