DFTA

 

Wedstrijden

Het Nederlands Kampioenschap 2018

De DFTA heeft voor het Nationaal Kampioenschap 2018 opnieuw géén vaste wedstrijden aangewezen. Alle wedstrijden kunnen meetellen voor het NK 2018, die in dit jaar worden georganiseerd door:

  • de Helm in Helmond (5 wedstrijden)
  • FT Schalkhaar in Schalkhaar (2 wedstrijden) - de Schalkhaar Air Arms International telt niet mee voor het NK
  • Robin Hood in Woerden (? wedstrijden)
  • Oranje Nassau in Den Haag (? wedstrijden)
  • het NFTI op de Maasvlakte (5 wedstrijden)
  • Molenvoort in Wachtum (5 wedstrijden)

Hetzelfde concept dus als in voorgaande jaren. De wedstrijden bij Oranje Nassau zullen loodvrij zijn. Deze tellen gewoon mee voor het NK, maar zijn alleen HFT. Ook de wedstrijden bij het NFTI op de Maasvlakte zullen alleen HFT zijn. Zowel bij Oranje Nassau als bij het NFTI geldt dat FT-schutters van harte welkom zijn. De baan is op deze twee locaties echter uitgezet voor HFT; deze wedstrijden tellen dus niet mee voor het Nederlands Kampioenschap FT, alleen voor HFT. Totaal zijn er dit jaar dus xx wedstrijden HFT en yy wedstrijden FT die mee kunnen tellen voor het Nationaal Kampioenschap. Let wel, het gaat dan natuurlijk alleen om de reguliere FT/HFT wedstrijden die deze verenigingen organiseren; indoorwedstrijden, nachtshoots en high-power wedstrijden vallen hierbuiten.

Zie ook de wedstrijdkalender.

Om mee te doen aan het NK 2018, moet je:

  •  Nederlander zijn of reeds langer dan 1 jaar in Nederland wonen
  •  lid van de DFTA

Als HFT-schutter moet je minimaal 7 wedstrijden schieten, op minimaal 3 verschillende locaties. Als je meer dan 7 wedstrijden schiet, tellen de beste 7.

Als FT-schutter moet je minimaal 6 wedstrijden schieten, op minimaal verschillende 3 locaties. Als je meer dan 6 wedstrijden schiet, tellen de beste 6.

Als je gedurende het wedstrijdjaar DFTA-lid wordt, tellen de wedstrijden vanaf je ingangsdatum lidmaatschap mee voor het kampioenschap.

Scoretelling in percentages
Er zijn natuurlijk verschillen tussen de schietlocaties. De gemiddelde score in Helmond ligt normaliter een paar punten hoger dan de gemiddelde score in Schalkhaar. En op een windstille dag zullen de scores hoger liggen dan wanneer het stormt. Daarom tellen we de scores niet in punten, maar in percentages. Daarmee worden de verschillen tussen de locaties en weersomstandigheden gecompenseerd.

Voorbeeld:
In een wedstrijd heb jij 59 punten geschoten.
De score van de beste Nederlandse DFTA-schutter in jouw klasse telt altijd 100%.
Als de beste Nederlandse schutter 63 punten heeft geschoten, dan is  jouw score 59 / 63 * 100% = 93,65%.
Buitenlanders kunnen dus, als zij beter zijn dan de beste Nederlander, percentages hoger dan 100% scoren;
zij vallen echter buiten het Nationaal kampioenschap.
Hetzelfde geldt voor Nederlanders die geen DFTA-lid zijn.

Finale score
Als aan het einde van het jaar meerdere schutters eindigen met hetzelfde totaalpercentage, dan is degene met het hoogst aantal punten de winnaar. Indien ook het aantal punten gelijk is, dan wordt er een shoot-off gehouden.