DFTA

 

Materiaalkeuze

Heb je al een buks?

Heb je al een buks, met een geschikte scope, dan bepaalt eigenlijk je materiaal welke van de twee disciplines je kunt gaan schieten. En dan gewoon je buks meenemen naar een oefendag of een wedstrijd, veel vragen stellen aan de ervaren schutters, en kijken hoe het gaat en hoe het bevalt. Zodra je een paar keer geschoten hebt, ontdek je vanzelf wat je eventueel nog aan je materiaal wilt verbeteren.

Heb je nog geen buks, of wel een buks maar nog geen geschikte scope, bedenk dan eerst of je FT of HFT wilt gaan schieten. Gek genoeg hangt dat samen met je karakter.

De FT-schutter

Een FT-schutter is een precisie-mens. Hij wil een zo groot mogelijke controle over het resultaat bereiken. Een FT-er wil tot op de halve meter nauwkeurig kunnen bepalen wat de afstand tot een doeltje is en vervolgens zijn scope kunnen instellen op exact het aantal juiste clicks.

 

De HFT-schutter

Een HFT-schutter is iemand van “goed is goed genoeg” en “ongeveer”. Zolang het doeltje maar omgaat. HFT-ers weten dat een echt konijn heus niet blijft zitten wachten totdat jij hebt uitgevogeld hoe ver hij precies zit. Snel schatten en dan schieten. Half raak is beter dan een leeg veld. 

 

Welke buks voor FT?

Welke buks je moet kiezen, heeft er vooral mee te maken in welke houding(en) je gaat schieten. Afgezien van de paar schoten in verplichte knielende of staande houding, zul je bij Field Target vrijwel alle schoten tijdens een wedstrijd in de zittende houding schieten. Bovendien, bij FT kun je vrijwel ieder schot in exact dezelfde houding schieten. Kies daarom voor een geweer dat het schieten in die positie het makkelijkst mogelijk maakt. Liefst heeft dat geweer een verstelbare kolf, die je kunt afstellen op jouw lichaam. En een flinke (verstelbare!) hamster onder de kolf, waarmee je het geweer op de juiste schiethoogte op je knie of op je arm kunt laten rusten. Het is handig is je geweer een UIT-rail heeft, zodat je die hamster en eventuele andere accessoires aan je geweer kunt bevestigen.

 

Welke buks voor HFT?

De meeste schoten bij Hunter Field Target zijn in liggende houding. Bij HFT is het echter niet mogelijk om ieder schot in exact dezelfde houding te schieten. Daarvoor ben je namelijk veel te afhankelijk van waar de banenbouwers het doeltje hebben geplaatst, en het paaltje dat je tijdens het schieten moet aanraken (de peg). Bij HFT wil je een geweer hebben dat je in iedere houding nog acceptabel kunt schieten. Verstelbare onderdelen zijn handig, maar geen must. Bij HFT zie je dan ook veel meer geweren met vaste kolven dan bij FT.

 

En welke scope?

Op je buks moet je natuurlijk een scope monteren. Maar welke? Bij FT is de keuze van je scope belangrijker dan de keuze van je geweer. Essentieel is een scope waarmee je goed kunt rangefinden. Een FT-scope moet een zo klein mogelijke scherptediepte en een zo groot mogelijke lichtinval hebben.  

Kies daarom voor een scope met:

  •  een grote vergrotingsfactor, minimaal 32x, 50x is beter

  •  een buis van 30mm

  •  een grote lensdiameter, minimaal 50mm

  •  grote turrets waaraan je makkelijk kunt draaien

  •  een groot zijwiel zodat je afstanden goed kunt aflezen

Kwaliteit loont zich hier. Er zijn goedkope kijkers die aan bovenstaande eisen lijken te voldoen, maar die in de praktijk op de grote vergrotingen melkachtig worden, of waarbij je speling op je turrets hebt. Laat je informeren door ervaren schutters vóórdat je wat aanschaft. En vraag bij oefendagen bij meerdere mensen of je door hun scope mag kijken. Volgens sommige FT-schutters is er eigenlijk maar één scope die geschikt is, namelijk de Big Nikko, maar dat is natuurlijk onzin. Er zijn voldoende andere kijkers waarmee je FT kunt schieten.

En welke scope?

Op je buks moet je natuurlijk een scope monteren. Maar welke? Bij HFT is de keuze van de scope van veel minder belang. Aangezien je je scope tijdens de wedstrijd niet mag verdraaien, wil je een scope die over een zo groot mogelijk bereik scherp is. En omdat je tijdens de wedstrijd niet aan de scope mag draaien, heb je een draadkruis nodig met een soort van 'maatverdeling'.

Kies daarom voor een scope:

  •  met een vergrotingsfactor van 6x tot 10x

  •  met een kleine lensdiameter, maximaal 44mm

  •  met afdekbare turrets (je mag er toch niet aanzitten J)

  •  met mildots of een vergelijkbaar type richtkruis

  •  die is in te stellen op een afstand van 20 à 25 meter

Op de markt zijn héél veel scopes verkrijgbaar die voor HFT geschikt zijn. En die hoeven niet perse duur te zijn. Bijvoorbeeld een Hawke 3-9x40 doet het prima. Of een MTC Mamba Lite 4-16x42. Welke scope je voor HFT kiest, heeft vooral te maken met je voorkeuren als schutter. Sommige schutters kiezen voor een vergroting van 6x, omdat ze dan alles scherp kunnen zien. Anderen kiezen voor 10x en gebruiken de wazigheid die dan op afstanden korter dan 10 meter en langer dan 38 meter optreedt om de afstand tot het doeltje beter te kunnen inschatten. Ook hier geldt: vraag andere schutters of je door hun scope mag kijken.

 

FT beginnen met een veerbuks?

Het voordeel van een veerbuks is natuurlijk dat het een stuk voordeliger is, en dat je geen gedoe met duikflessen en hebt. FT met een veerbuks is een aparte klasse, dus het moet kunnen. Er zijn echter wat nadelen. Om te beginnen dat een grote dure scope niet tegen de klappen van een veerbuks kan. En hoe monteer je die hamster? Als je FT met een veerbuks wilt schieten, zul je op zoek moeten naar compromissen. Dit is een klasse voor schutters die van een uitdaging houden!

HFT beginnen met een veerbuks?

Het voordeel van een veerbuks is natuurlijk dat het een stuk voordeliger is, en dat je geen gedoe met duikflessen en hebt. En HFT met een veerbuks, dat gaat prima! Algemeen wordt gezegd dat je met een veerbuks beter leert schieten (lees: je eigen fouten onderdrukken) dan met een PCP.

 

Wat heb je verder nodig?

Behalve een buks met een scope hebt je nog een paar andere dingen nodig. Goede regenkleding bijvoorbeeld. [H]FT is immers een buitensport, en je kunt nat worden. Denk vooral aan een zitkussen! En verder kun je denken aan accessoires als een ‘windicator’ of een waterpasje op je buks. FT-ers zetten hun geweer tussen de schietbeurten meestal ergens neer, dus een standaard hiervoor is handig. HFT-ers hangen hun geweer liever over de schouder met een draagriem. Of een foedraal waarin je je geweer tussen de schoten opbergt, dat kan natuurlijk ook. En voor HFT-ers die niet in de blubber wilt liggen, is een schietmatje wellicht handig. Kijk bij de wedstrijden af wat de anderen hebben. En maak of koop dan iets naar jouw wensen.

Kosten

Nu je het bovenstaande gelezen hebt, wil je waarschijnlijk weten wat het gaat kosten. Nieuwprijs van een FT-buks (PCP) ligt in de orde van € 1.500 tot € 2.000. Een nieuwe FT-kijker kost al snel tussen € 500 en € 800. Buksen zijn goed tweedehands te koop, de prijs zal dan ongeveer halveren. Het tweedehands aanbod in geschikte / goede scopes is wel vrij klein. Controleer ook altijd de scope voor je hem koopt.

HFT is een stuk goedkoper. Een nieuwe voor HFT geschikte veerbuks kun je voor minder dan € 500 kopen. En een eenvoudige PCP koop je tussen € 500 en € 1.000. Een HFT-kijker kost je tussen € 100 en € 300. Je kunt het natuurlijk duurder maken, maar waarom zou je? Goedkoper kan natuurlijk wel, want voor HFT is er een ruim aanbod aan tweedehands buksen en scopes, waarbij een halvering in prijs een redelijke richtlijn is.